Ei voi kuin ihmetellä miksi ruotsalainen tuulivoimayhtiö OX2 koettaa jälleen tuoda tapetille useampaan kertaan torpatun voimalahankkeen Pyhänselkään, tällä kertaa Tuiskuahon nimellä. Puolustusvoimat ei puolla tuulivoimaloita alueelle, koska ne haittaavat tutkatoimintaa. Maakuntakaavassa ei ole osoitettu yhtään aluetta tuulivoimalle Muhoksella, se on myös este kunnalliselle tuulivoimakaavoitukselle. Maakuntakaavan muutosta ei myönnettäne Maakuntaliiton toimesta ihan helposti, koska Päivärinne on liian lähellä. Päivärinteen asutuksen suuntaan yhtiö suunnittelee aluerajausta 1,5 kilometrin välimatkalla, mikä on todella vähän.
Tuiskuahon alue on kooltaan n. 4700 ha, jolle sijoitettaisiin 25-30 voimalaa (vuonna 2016 Pyhänselkään suunniteltiin 20 voimalaa). Alueella on 230 tilaa, joita omistaa 260 henkilöä.
Yhtenä omistajana on Muhoksen seurakunta, joka ei antanut 2016 lupaa rakentaa voimaloita omille mailleen. OX2:lla onkin ollut uusi lähestymistapa; kontaktoidaan maanomistajat ja pidetään heille tiedotustilaisuus, jonka materiaaleissa lukee ”strictly private and confidential”. Yhtiö katsoo ettei sen tarvitse tiedottaa mitään haitta-alueella asuville. Yhdeksän hengen maanomistajaryhmä on perustettu ajamaan omistajien etuja.
Alueella on Tervareitistön latu- ja retkeilyreitit sekä moottorikelkkareitistö. Alueen sisään jäävät Kallioselän kämppä sekä Joutensuon, Tervajärven ja Matkajärven laavut. Tervareitistö on yksi Rokua UNESCO Global Geoparkin retkikohteista. Maakuntakaavassa alue on merkitty osittain virkistysalueeksi. Merkittävin maisemahaitta ulottuisi koko Oulujokivarteen Päivärinteeltä Muhoksen keskustaan ja aina Leppiniemeen asti. Tuulivoimalat tuhoaisivat Oulujokivarren valtakunnallisesti arvokkaan kulttuurimaiseman. Pyhänselän korkeusasema on 80-90 metriä merenpinnan yläpuolella. Se on ympäröivää lakeutta noin 50 metriä korkeammalla. Yli 200 metriset tuulivoimalat näkyisivät jopa 35 kilometrin päähän.
Jos hanke toteutuisi Päivärinteen asuinalueen laajennus estyy, uusia asukkaita (veronmaksajia) ei saada ja kiinteistöjen arvo romahtaa. Päivärinne kasvaa Muhoksen kylistä kaikkein voimakkaimmin, tähänkö halutaan stoppi? Matkailunkehittämiseen tulee haittoja. Siirtoverkot ovat maksaneet nyt 2 mrd ja moni muhoslainen metsän-/maanomistaja on joutunut luopumaan linjojen alle jäävistä maistaan pilkkahinnalla. Tuulivoiman yhteiskunnalliset kustannukset ovat korkeat ja tuulivoima on osasyynä sähkömarkkinahäiriöön. Suomi toimii alustana ulkomaiselle pääomalle.
Tältä sivustolta voi lukea kaikista voimala-alueista mitä yhtiöt ovat Muhokselle yrittäneet perustaa. Yksikään ei ole mennyt maaliin asti, eikä mene tämäkään. Muhoksen on hyvä profiloitua tuulivoimavapaaksi kunnaksi; olemme jo nyt saaneet tänne uusia asukkaita mm. naapurikunnista jotka vinhaa vauhtia pilaavat asukkaittensa elinympäristöä.
- Solja Holappa (matkailuyrittäjä, Muhos)
Mielenkiintoista lukea, kuinka eri kunnat käsittelevät nämä asiat. Itse aina ihastelen näitä tuulivoimaloita. Voi olla aika pelottavaa, kun näitä joutuu rakentaa ja mennä aivan tuonne ylös saakka. Varmasti koulutusta vaaditaan aika paljon. Itse katsoin, että on olemassa sellainen kuin GWO ART training. Olisikin hauska joskus nähdä, kun näitä rakennetaan. http://www.meriturva.fi/fi/koulutus/tuulivoima-alan-turvallisuuskoulutukset
VastaaPoistaItse en ihaile tuulivoimaloita ja onneksi asun alueella, jossa niitä ei ole. Olen nähnyt Saksassa Pohjanmeren rannalla tuuli"puiston", jossa kynmenet lavat pyörivät eri tahtiin ja jotkut eivät pyörineet ollenkaan. Häkkyröitä katsellessa tuli ihan sekopäinen olo ja saksaiset ovat todella sekopäisiä, kun ovat tehneet "energiewendensä", pilanneet ranta- ja kylämaisemansa, hylänneet ydinvoiman ja polttavat vielä hiiltä.Talouskin sakkaa tämän sattumavoiman takia.
VastaaPoista