tiistai 29. marraskuuta 2016

Tunnelmia täydenkuun hiihtoretkeltä Matkajärveltä
Täydenkuun hiihtoretki Tervareitistölle Muhokselle pääsiäisenä 4.4 2015.

Auto jätettiin varta vasten Tervareitistöä varten tehdylle parkkipaikalle Ylikiimingintien varteen. Vajaa kilometri ja latu kääntyy Tervajärven laavulle. Me jatkamme Matkajärvelle. Loistava keli. Paljon on ollut retkeilijöitä päivällä liikkeellä.Kuu alkaa nousta. Tunnelma on mystinen.Aah, avaruutta! Voiko näin lähellä olla näin ihania maisemia, kuuluu kaikkien retkeläisten suusta.Valokuvaajan unelmapaikka!Kuvat puhuvat puolestaan.
Ei millään tahdo retki jatkua, kun ei malttaisi lähteä tästä ihanasta tunnelmasta!...mutta kuuhan näkyy vielä loistavasti metsäladullekin. Luisto mitä parhain. Tuosta kohta käännytään vasemmalle Matkajärven laavulle ja taas on nuotio ihan lämmin, koska kulkijoita riittää näillä ihanilla suolakeuksilla!Käsittämätöntä, että tänne ihanuuteen suunnitellaan tuulivoimapuistoa, peräti 20 voimalaa. Osin EU-rahalla on tehty tämä Tervareitistö Oulusta Vaalaan ja reitti kytkeytyy Rokua Geoparkiin. Tervajärven laavulla on aina ollut muitakin kävijöitä - varsinkin lapsiperheitä. Onhan se niin lähellä parkkipaikkaa. Aina uudestaan kysyn, miten tämä on mahdollista? Paikan tunnelma on kuin suositulla soidensuojelualueella Martimoaavalla Simossa, mutta Tervareitistö on niin paljon lähempänä.


Kuvat ja teksti: Minna Paarma

5 kommenttia:

 1. Hienoja, tunnelmallisia kuvia!

  Toivottavasti päättäjät ymmärtävät, että suunnittelualue on täysin väärässä paikassa.

  Asukkaiden hyvinvointiin panostaminen on kestävää kehitystä, joka tuo välillisesti paljon enemmän rahaa kunnalle kuin tuulipuisto.

  VastaaPoista
 2. Niin samaa mieltä. Koko tienoo pilalla , jos lähettyville tulee tuulivoimaloita. Suot ja kantohanget. Parasta. Niin kaunista. Meidän lappifiilis. Ja niin lähellä. Päättäjät arvostatteko meidän kaunista lähiluontoa? Arvosatteko huikeita retkeily/ liikunta mahdollisuuksia ko alueella ja tervareitillä?

  VastaaPoista
 3. Itku pääsi, kun luki tekstiä. Monesti on tuolla käyty hiihtelemässä, mutta kuutamohiihto on jäänyt väliin. Toivottavasti siihen saavat mahdollisuuden vielä monet muhoslaiset vuosien ja vuosikymmenten päästä. Myös oululaisia käy paljon tällä pätkällä Tervareitistöä.

  Monet ovat jopa ostaneet itselleen talon läheistöltä, jotta pääsevät lähes kotipihalta suoraan maastoon.

  Toivottavasti seuraavan kommentin lähettänyt muhoslainen kunnanvaltuutettu on ainoa lajissaan - niin käsittämätön se oli: "Tuulimyllystöt Pyhänselän karuilla rämemailla ovat silmälle suorastaan suloinen näky karun suomaiseman keskellä."

  En voisi olla enempää eri mieltä!

  VastaaPoista
 4. Itse retkeilen alueella montakertaa kesäisin. Lähinnä marjojen perässä. Viimekesänä törmäsin pariinkin kertaan kanssakulkijoihin. Merkityt reitit pitkospuineen helpottavat kulkua ja auttavat pysymään kartalla,
  Olet ottanut todella hienoja talvisia kuvia. Itsekkin kuvaan todella ahkerasti.
  On todella käsittämätöntä, että jo valmiin retkeilyalueen päälle, edes kaavaillaan teollisuusmaista tuulimyllyaluetta. Myllyt pilaavat koko Oulujokivarren maiseman, sillä ne tulee aivan liianlähelle ja liian ahtaaseen paikkaan. Oulujokivarsi on kaikenlisäksi suojeltu kulttuurihistoriallinen maisema-alue, voimalaitosrakentamisesta huolimatta.

  VastaaPoista
 5. Pitäisi ymmärtää, että tämä on todellakin nyt sekä asioita ymmärtävän että köyhän lappi. Sitten kun öljy vielä vähenee, niin kaikkien paikallisten lappi.

  Suomi on viime aikoina saanut kiitosta luonnonläheisyydestään: Ensin Lonely planet: http://yle.fi/uutiset/3-9248296 ja sitten vielä National Geographic: http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-2000002495643.html
  Mutta ei tällaisella menolla kauaa...

  VastaaPoista