tiistai 20. elokuuta 2019

Aloite tuulivoimaselvityksestä valtuuston käsittelyyn


Muhoksen kunnanvaltuusto päättää jälleen tuulivoimasta tulevassa kokouksessaan, kun sen käsiteltäväksi tulee valtuutettu Eero Suomelan (vas.) aloite tuulivoimaselvityksestä. 

Suomela on maaliskuun lopulla jätetyn aloitteen ainoa allekirjoittaja. Tekninen lautakunta on kokouksessaan 18.6. hyväksynyt aloitteen yksimielisesti,  ja kunnanhallitus 25.6. äänestyksen jälkeen äänin 3-2.  

Aloitteessa esitetään, että Muhoksella selvitetään maanomistajien ja tuulivoimatoimijoiden halukkuutta tuulivoiman rakentamiseen. Aloitteen esittelytekstissä mahdollisina tuulivoima-alueina mainitaan Pyhänselän alue, Muhoksen enklaavi ja Kylmälänkylä.

Puskurivyöhykeanalyysi osoittaa selkeästi, ettei Muhoksella ole tuulivoimalle tilaa. 
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto
Koska tuulivoima haittaa ihmisten elinoloja, viihtyvyyttä ja terveyttä sekä linnustoa ja muuta luontoa, tulisi selvityksessä huomioida tuulivoiman rakentamista paljon laajemmin kuin vain maanomistajien ja tuulivoimatoimijoiden näkökulmasta.

Kunnassa tuntuu kokonaan unohtuneen, että tuulivoiman rakentamista kuntaan on selvitetty kattavasti Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavaa valmisteltaessa. Maakuntakaavaan ei tuulivoima-alueita Muhokselle tullut.

Maakuntaliiton mukaan tuulivoiman rakentamisella Pyhänselkään olisi merkittäviä haitallisia vaikutuksia Oulujokivarren, Sanginjoen ja Iso-Matinsuon maisemaan, lähialueen rakennettuun kulttuuriperintöön sekä Tervareitistön virkistyskäyttöön.

Pyhänselän maisema on arvioitu herkäksi tuulivoimarakentamisen aiheuttamille muutoksille. Tuulivoimaloiden aiheuttama maisemahaitta ulottuisi aina 20 km:n päähän. Lisäksi Pyhänselkä sijoittuu kurkien päämuuttoreitille sekä lähelle linnustollisesti arvokkaita soita.

Aloitteesta päättäessään valtuuston tulisi huomioida myös muut tuulivoiman rakentamista Muhokselle rajoittavat tekijät. Lähialueiden, Oulun Lavakorven sekä Utajärven Maaselän ja Hepoharjun tuulivoimahankkeiden pääsy maakuntakaavaan tyssäsi niiden haittoihin Puolustusvoimien tutkatoiminnalle sekä Ilmatieteenlaitoksen Utajärven sääasemalle. 

Muhoksella tuulivoimalat haittaisivat myös Digitan antennitelevision näkyvyyttä sekä Ahmosuon lentokentän toimintaa. Näistä syistä tuulivoiman rakentaminen Muhokselle on erittäin epätodennäköistä. 

Valtuuston ratkaistavaksi jää, halutaanko tuulivoimaselvitykseen turhaan kuluttaa kunnan varoja. Valtuustokäsittelyä voinee kuitenkin odottaa luottavaisin mielin. Osoittihan nykyvaltuuston enemmistö jo vaalikonevastauksissaan, ettei tuulivoimaa Muhokselle haluta.


Elisa Savolainen

5 kommenttia:

  1. Mitäpä muhos tuulivoimaa pelkää. Pyhäselän takaa ei pyörijät edes kylälle näy. Sinne mahtuu romuläjien, hiekanottopaikan ja mopoharrastajien sekaan.
    Loppushan tuo iänikuinen valitus ja saatais tilalle räjähtelevät linnut ja paksu lompsa kunnalle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pyörijät näkyvät kauas. Se leimais sen jälkeen koko kuntaa. Enää ei tämä kunta houkuttelisi uusia asukkaita. Se siitä paksusta lompakosta.

      Poista
    2. Kuten yllä kirjoitin, maakuntaliiton selvityksessä on arvioitu tuulivoiman rakentamisen Pyhänselkään aiheuttavan maisemahaittaa 20 km:n päähän.
      - Elisa

      Poista
  2. Eipä se kunnan lompakko liho, kuten moni luulee. Siinä on vuosittain laskeva vuokratuotto. Yleisölle kerrotaan se ensimmäisen vuoden vuokra, ja sitten ihmiset uskovat sen jatkuvan loputtomiin. Väärä luulo.
    Pyhänselkä aivan liian lähellä.

    Itse puollan tuulivoimaa kunhan se tehdään oikein:
    - ei ripoteltuna sinne tänne muutaman myllyn "puistoihin", vaan kerralla ja kunnolla ja (riittävän kauas kaikesta). Vaikka sitten 1000 myllyä kerralla. Silloin kannattaa alkaa rakentamaan verkko- ja tie-infraa.

    VastaaPoista
  3. Tuulivoimalat on teollisuuslaistoksia, kuten tehtaatkin. Kun ostin tontin Muhokselta, ajattelin rakentaa taloni lähelle luontoa, enkä suinkaan paikkaan, josta näen joka päivä teollisuusalueen.

    VastaaPoista