torstai 17. joulukuuta 2020

Utajärvi äänesti lisää vakavia sydänsairauksia

Utajärven kunnanvaltuusto hyväksyi 19.11.2020 Maaselän tuulivoimahankkeen äänin 12–4 (yksi tyhjä). Kokousta seuratessani mielessäni oli päällimmäisenä järkytys siitä, miten heppoisilla tiedoilla kuntapäättäjät nuijivat erittäin kauaskantoisia päätöksiä. 

Toisaalta on ymmärrettävää, että näin tapahtuu: Sipilän hallituksen teettämä tuulivoimaselvitys lanseerasi käsitteen nocebo-ilmiö, jonka mukaan tuulivoiman haitat ovat korvien välissä. Selvityksen viesti oli, että (Suomessa) ei ole tutkimusta, että tuulivoima aiheuttaisi mitään vaaraa. 

Kuitenkin jo THL:n raportissa on nähtävissä selkeä annosvaste: tuulivoimaloiden lähellä asuvat ihmiset olivat kolme kertaa sairaampia kuin 20 kilometrin päässä asuvat.

Tuulivoiman haittavaikutukset ulottuvat yli kuntarajojen. Siksi Muhoksella ollaan huolestuneita myös Utajärven tuulivoimaratkaisuista. Kuva: Pixabay
Utajärven kunnanvaltuusto tuli päätöksellään osalliseksi kenties laajimpaan perusoikeuksien loukkaamiseen ja ympäristön tuhoamiseen Suomessa sotien jälkeen. Tuulivoimarakentamisen ansiosta Suomessa on tapahtumassa historiallisen suuri suomalaisen luonnon ja arvokkaiden kansallis-, kulttuuri- ja perinnemaisemien tuho.

Metsät muutetaan teollisuusalueiksi, ja ihmiset altistetaan vastoin perustuslakia tuulivoimatuotannon haitallisten ympäristövaikutusten alaisiksi vakavin seurauksin.

Mitä tuulivoiman aiheuttamat vakavat terveyshaitat sitten ovat? Tuulivoimamelu aiheuttaa kanadalaistutkimuksen mukaan pitkittyneen stressireaktion, joka näkyy heikentyneenä glukoosin tuottona, verenpaineen nousuna, korkeampina veren rasvapitoisuuksina ja immunologisen järjestelmän häiriöinä kehossa. 

Tiedemaailma on yksimielinen siitä, että nämä muutokset aiheuttavat ajan mittaan mm. kasvaneen riskin diabeteksen kehittymiseen ja riskin kuolla ennenaikaisesti sydän- ja verisuonitauteihin.

Tuulivoiman haitallinen vaikutus unen laatuun on todistettu (Kerstin Persson Wayne). Unettomuudella ja huonolla unen laadulla taas on suora yhteys esim. masentuneisuus- ja ahdistuneisuushäiriöihin, hormonitoiminnan häiriöihin ja lisääntyneisiin sydän- ja verisuonitauteihin. 

Saksalainen sydän- ja verisuonikirurgian professori Christian-Friedrich Vahl tutkimusryhmineen julkaisi 11.5.2020 monivuotisen tuulivoiman infraäänivaikutuksia kartoittaneen tutkimuksensa raportin, jonka järkyttävin löydös oli se, että infraääni heikentää sydänlihaksen toimintaa jopa 20 prosenttia.

Portugalilaisen vibroakustisten tautien tutkijana palkitun Mariana Alves-Pereiran johdolla taas julkaistiin 9.1.2019 tutkimus, joka todistaa kapeakaistaisen matalataajuisen äänen aiheuttavan sisäelinvaurioita. 

Liuta muitakin kansainvälisiä vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimuksia tuulivoiman vaikutuksista on, ja ne on koottu lähiaikoina julkaistavan, tuulivoimarakentamisen pysäyttämistä ajavan kansalaisaloitteen tieteelliseen liitteeseen.

Me muhoslaiset emme ole täysin turvassa Utajärven tai muidenkaan ympäryskuntien tuulivoimaloilta: On voitu osoittaa, että tietyissä olosuhteissa tuulivoimaloiden synnyttämä infraääni on mitattavissa jopa 90 kilometrin päässä voimaloista.

Edellä mainittu tuulivoiman haitallisia terveysvaikutuksia koskeva kansainvälinen vertaisarvioitu tieteellinen tutkimus ei ole saanut näkyvyyttä Suomessa. Tutkimusten valossa tuulivoiman rakentaminen on kuitenkin perustuslain vastaista (20 §): “Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön.” 

On epäeettistä altistaa ihmiset esim. sydänsairauksille rakentamalla heidän elinympäristöönsä tuulivoimaa. Tuulivoiman vaikutusalueilla asuvat ihmiset ovat joutuneet ja joutuvat maksamaan ympäristön, terveyden ja omaisuuden arvon menetyksinä kovan hinnan tuulivoimasta.

Muhoksella tuulivoimaratkaisu on vielä edessä. Muhoksella on tehty valtuustoaloite “Muhoksen kunnan ei tule kaavoittaa tuulivoimalle alueita”. Siitä on tehty myös kuntalaisaloite, joka on kerännyt kuntalaisilta ja kuntaan sidoksissa olevilta ihmisiltä jo yli 300 allekirjoitusta. 

Aloitteen voi vieläkin allekirjoittaa osoitteessa https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/17362.

 
Anna Saari

 

Lähteet: 

Krogh, C. M., et al., “Health Canada’s Wind Turbine Noise and Health Study—A Review Exploring Research Challenges, Methods, Limitations and Uncertainties of Some of the Findings,” Open Access Library Journal, Vol. 5, No. 12, 2018, p. 1. https://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?PaperID= 89289&#abstract

Hedman, J., “Vindkraftsutbyggnaden är ett oansvarigt risktagande,” https://www. nordsverige . se / insandare / vindkraftsutbyggnaden - ar - ett - oansvarigt - risktagande/repscd!QYEZlg54HB2krvaE3tMNQ/

Pedersen, C. S., ja Møller, H., “An analysis of low frequency noise from large wind turbines,” 14th International Meeting on Low Frequency Noise and Vibration and its Control, Acoustics, Department of Electronic Systems, Aalborg University, 2010, pp. 339–360. https://vbn.aau.dk/en/publications/an-analysis-of- low-frequency-noise-from-large-wind-turbines

Smith, M. G., Ögren, M., Thorsson, P., Hussain-Alkhateeb, L., Pedersen, E., Forssén, J., Ageborg Morsing, J., ja Persson Waye, K., “A laboratory study on the effects of wind turbine noise on sleep: results of the polysomnographic WiTNES study,” Sleep, 2020. https://doi.org/https://doi.org/10.1093/sleep/zsaa046

Halperin, D., “Environmental noise and sleep disturbances: A threat to health?” Sleep science, Vol. 7, No. 4, 2014, pp. 209–212. https://doi.org/https://doi.org/10. 1016/j.slsci.2014.11.003

Goines, L., ja Hagler, L., “Noise Pollution: A Modern Plague,” https://www. nonoise.org/library/smj/smj.htm

Marcillo, O., Arrowsmith, S., Blom, P., ja Jones, K., “On infrasound genera- ted by wind farms and its propagation in low-altitude tropospheric waveguides,” Journal of Geophysical Research: Atmospheres, Vol. 120, No. 19, 2015, pp. 9855– 9868. https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ 2014JD022821

Weichenberger, M., Bauer, M., Kühler, R., Hensel, J., Forlim, C. G., Ihlenfeld, A., Ittermann, B., Gallinat, J., Koch, C., ja Kühn, S., “Altered cortical and subcortical connectivity due to infrasound administered near the hearing threshold–Evidence from fMRI,” PLoS One, Vol. 12, No. 4, 2017, p. e0174420. https://journals. plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0174420

Chaban, R., Ghazy, A., Georgiade, E., Nicole Stumpf, N., ja Vahl, C.-F., “Ne- gative Effect of High-Level Infrasound on Human Myocardial Contractility: In- Vitro Controlled Experiment,” https://www.unimedizin-mainz.de/typo3temp/ secure _ downloads / 39593 / 0 / 2f769255d1120a41e6129364dc2f9aeba95f6cf2 / NAH _ 28_19R5__Chaban_Vahl.pdf

Alves-Pereira, M., Rapley, B., Bakker, H., ja Summers, S., “Acoustics and biological structures,” https://mro.massey.ac.nz/bitstream/handle/10179/14755/64982.pdf? sequence=1
 


Mielipidekirjoitus on julkaistu Tervareitissä 17.12.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti